Închide meniul

"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi!" Execuţiile secrete din singura ţară europeană care mai aplică pedeapsa capitală.

Antena Sport Publicat: 5 iunie 2020, 4:54

"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi!" Execuţiile secrete din singura ţară europeană care mai aplică pedeapsa capitală.

Sputnik / Alexey Filippov via Hepta

Belarusul este singura ţară din Europa care mai aplică pedeapsa capitală

  • Gennady Yakovitsky este ultimul cetăţean executat în Belarus
  • Bărbatul a fost acuzat de două crime
  • Fiica lui a povestit prin ce coşmar a trecut

Execuţiile din Belarus sunt învăluite de mister, dar jurnaliştii de la BBC au reuşit să ia legătura cu fiica lui Gennady Yakovitsky, care le-a dat mai multe detalii despre calvarul prin care a trecut condamnatul. În 1989, acesta primise sentinţa capitală pentru o crimă, dar pedeapsa i-a fost schimbată în 15 ani de închisoare. În 2015, Yakovitsky a recidivat: a fost acuzat că şi-a ucis partenera de viaţă după o petrecere. Bărbatul a fost supus unei presiuni psihologice de nedescris în timpul interogatoriilor şi al proceselor. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

"Unii dintre martori erau beţi, iar ulterior nu şi-au mai amintit ce s-a întâmplat pentru că nu s-au adus dovezi clare. Principalul argument a fost crima comisă în 1989, iar asta i-a adus condamnarea la moarte", a povestit Alexandra pentru sursa citată.  

"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi!"

Pentru Gennady Yakovitsky au urmat 10 luni de teroare. A stat închis într-o celulă din subsolul unei închisori amenajate într-un castel din secolul al XIX-lea. Nu ştia niciodată dacă e zi sau noapte, iar cel mai grav era că nimeni nu i-a spus data la care va fi executat. 

Reclamă

"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi! Nu ştia niciodată dacă este luat din celulă pentru a fi vizitat de rude sau avocaţi sau pentru a fi împuşcat. L-am văzut de opt ori, dar ne era interzis să vorbim despre cazul său. Puteam să discutăm doar despre familie", a mai spus fiica lui Yakovitsky. 

Avocatul acestuia a făcut apel la Curtea Supremă, argumentând că procesul nu a fost unul corect şi că dovezile n-au fost clare. Instanţa nu i-a reanalizat dosarul, iar în noiembrie 2016, Yakovitsky a fost executat prin împuşcare, la vârsta de 49 de ani. O lună mai târziu, familia sa a fost anunţată prin intermediul unei scrisori că sentinţa a fost pusă în aplicare. 

Reclamă

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
19:54 Englezii nu îi dau României nicio şansă la EURO 2024! Verdict dur pentru grupa „tricolorilor” 19:11 CSM Bucureşti – Dunărea Brăila 35-35! „Thriller” în Liga Naţională de handbal! Brăilencele au reuşit o revenire de senzaţie 18:51 Victor Angelescu, dezvăluire de ultimă oră în scandalul materialelor pirotehnice: „Ştiam că fanii dau cu torţe cu FCSB” 18:50 Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză că a pariat din nou! De câte ori a încălcat regulamentul după transferul la Newcastle 18:12 Reacţie categorică a presei din Scoţia, după anunţul făcut de Ianis Hagi: „Este impresionant” 18:00 Tudorel Stoica a reacţionat după declaraţiile lui Gică Hagi despre fiul său, Ianis: „A exagerat, îi face rău băiatului lui” 17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” 16:59 Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală din Antalya! Românca, fără set pierdut de la revenirea în circuit 16:57 Bocciu şi ceilalţi doi ultraşi ai Rapidului rămân în arest! Decizia de ultimă oră a instanţei 16:43 VideoCamelia Bălțoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari știri ale zilei de 28 martie Vezi toate știrile
Pe același subiect
Lesia Tsurenko, noi dezvăluiri teribile, la Australian Open 2024
Tenis • 20 ian., 14:55
Lesia Tsurenko, noi dezvăluiri teribile, la Australian Open 2024: „A pierdut 55 de kilograme”
Logo-ul Jocurilor Olimpice
Alte sporturi • 8 dec., 17:58
CIO a luat hotărârea finală în privinţa participării sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris
Presa elveţiană îşi face praf naţionala după egalul in-extremis cu Belarus
Echipa naţională • 16 oct., 12:17
Presa elveţiană îşi face praf naţionala după egalul in-extremis cu Belarus: „Toată lumea trebuie să dea socoteală”
Elveţia - Belarus 3-3. S-au complicat calculele în grupa României
Preliminarii EURO 2024 • 15 oct., 21:02
Elveţia – Belarus 3-3. S-au complicat calculele în grupa României! Cum arată clasamentul actualizat
Basarab Panduru ştie care sunt jucătorii pe care Edi Iordănescu nu îi va mai convoca
Echipa naţională • 14 oct., 21:48
Ion Crăciunescu a răbufnit, după declaraţiile lui Edi Iordănescu: „Vii cu d-astea, frate! Îmi venea să plâng!”